Емоции и атракции в Деня на отворените врати в МГУ „Св. Иван Рилски“

15.04.2022

Слънчевия петък, 15.04., избра Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“, за да отвори вратите си за малки деца, ученици и кандидат-студенти и да им даде възможност да надникнат в света на геологията, маркшайдерството и минното дело и да се запознаят отблизо с различни професии, които се изучават в Минния университет. За емоциите на посетителите и за атракциите, на които присъстващите можаха да се насладят, се погрижиха както студенти и преподаватели от самия университет, така и редица компании, които оперират в сферата на добива и преработката на полезни изкопаеми. На своите щандове представителите на минните факултети и на фирмите очакваха посетителите, за да им разкажат за дейността си и да ги запознаят с възможностите за следване, за стаж или за работа, както и с перспективите за развитие и кариера в бранша. В залите на МГУ се проведоха и презентации на отделните компании.

Особено вълнение внесоха в атмосферата на деня дългоочаквани нарочни и импровизирани срещи на бивши и настоящи възпитаници и преподаватели от МГУ, които заедно посрещаха посетителите и им разказваха за професиите и за спомените си.

От най-малките до най-големите получиха като подаръци рекламни сувенири, направиха си снимки за спомен и присъстваха на експерименти и взривове на живо и наблюдаваха протичането на различни работни процеси с помощта на нарочно създадени макетни инсталации. Денят премина с много добро настроение, много ползотворни срещи и даде надежда, че младата смяна е на път да поеме кариерния си път в минния бранш.