Управителният съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара гостува на КАОЛИН в Сеново

01.10.2021

След края на заседанието г-н Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на „Каолин” ЕАД и член на УС на ГБИТК покани гостите да разгледат находището на кварц-каолинова суровина „Есенниците” и завода за нейната преработка в гр. Ветово. Представителите на водещи германски компании и на фирми, ориентирани към работа с партньори от Германия, проявиха особен интерес към Центъра за дуално обучение на „Каолин” и оцениха високо мащабните модернизации в завода, предприети от фирмата-майка „Кварцверке” ГмбХ.

Г-н Харлфингер сподели, че предприятието се радва на поредица успешни години, като подчерта, че всеки спечелен лев е реинвестиран и е останал в България. Резултатът от тази политика е, че днес „Каолин” ЕАД е едно изключително стабилно дружество, модерно оборудвано за бъдещето.  

Г-н Тим Курт, главен изпълнителен директор на „Аурубис” и президент на ГБИТК, отбеляза дългогодишната съвместна работа, която свързва ръководеното от него дружество и „Каолин” ЕАД. „Партньорството ни с колегите от „Каолин” се основава на взаимно доверие и завоюван авторитет. „Като президент на Камарата се чувствам горд, че имаме за наши членове предприятия, които инвестират толкова много и имат такъв иновационен заряд. Страната и регионът имат късмет с инвеститор като „Кварцверке.”

„Германо-българската индустриално-търговска камара съпровожда, подпомага и съветва „Кварцверке” в България от техния ден първи тук”, коментира г-н Митко Василев, главен управител на ГБИТК. „Радвам се да видя какви мащабни модернизации са извършени в такова предприятие с дълга и богата история като „Каолин” ЕАД, откакто то е германска собственост. Особено съм впечатлен от Центъра за дуално обучение във Ветово, чиято реализация бе осъществена със съдействието и на ГБИТК. Дуалният център е отличен пример за това как германски модел може да се приложи на практика в България“.

Припомняме, че Германо-българската индустриално-търговска камара от повече от 25 години представлява германската икономика в България, подпомага сътрудничеството между германски и български фирми и институции и защитава интересите на своите членове като играе ролята на техен глас спрямо българската политика, държавна администрация и общественост. Камарата има над 500 члена, сред които са водещите германски инвеститори в България, смесени българо-германски фирми, както и български фирми, ориентирани за работа на германския пазар. ГБИТК се подкрепя от Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия.