Първата копка на КАОЛИН в Дулово – благословена от православен владика и мюсюлмански духовници

01.09.2021

На 1 септември 2021 г. на работната площадка край село Колобър в Община Дулово, „Каолин“ ЕАД – част от германския концерн „Кварцверке“ –проведе  работна среща във връзка със започване реализацията на проект за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.

Мултимедийната разработка на проекта бе представена от д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на дружеството. Стана ясно, че „Каолин“ ЕАД ще разработва две 35-годишни концесии – находищата „Колобър“ и „Балабана“. Инвестицията в новия завод, който ще се изгради в Дулово за преработката  на кварц-каолиновата суровина, ще надхвърли 50 милиона евро.

На срещата присъстваха д-р Юксел Ахмед – кмет на Община Дулово, инж. Невхис Мустафа – председател на ОбС Дулово, Димитър Ангелов – изпълнителен директор, общински съветници, кметове на населени места от Общината, работници и служители на дружеството.

Със специални ритуали и молитви за благодарност, здраве и благополучие Доростолският митрополит Яков в съслужение със свещеници от епархията и местните ходжи от селата Таслаково и Колобър благословиха началото на новия проект на „Каолин“ ЕАД за разработване на находище за подземни богатства „Колобър“.                                                                              

Както повелява и традицията, на всички присъстващи бе раздаден курбан и хубави добруджански питки за здраве и берекет.