Над 50 компании с отличия в Националния конкурс „Най-зелените компании в България“

14.05.2021

За 11-та поредна година b2b Media предизвика бизнеси и организации, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и инициират действия и каузи за по-здравословна среда, да покажат своите постижения. В рамките на конкурса „Най-зелените компании в България“, по-известен като Зелените Оскар-и, кандидатите подаваха своите предложения в няколко основни и допълнителни категории, а експертно жури разгледа подадените номинации и безпристрастно отся онези от тях, които отговаряха на зададените критерии за участие.

Победителите в отделните категории бяха отличени на живо на официална церемония, която се състоя на 14 май и която бе открита с видео обръщение от Президента на Република България, г-н Румен Радев.

Повече от 50  компании получиха отличия за своите „зелена“ дейности през 2020 г., което показва, че дори и в година на пандемия, постигането на „зелени“ цели и следването на „зелени“ корпоративни стратегии не е пренебрегнато. 

 Изключително признание за КАОЛИН ЕАД бяха двете отличия, отредени за изграждането на Филтърно-сушилен цех 3 във Фабрика Ветово. Проектът беше отличен с 1-во място в категорията „Най-зелена технология“ и с 3-то място в категорията „Най-зелена инвестиция“.

Повече за конкурса може да прочетете ТУК: “Най-зелените компании в България”

В края на 2020 година в най-голямата фабрика на КАОЛИН ЕАД – Обогатителна фабрика Ветово, беше въведен в експлоатация изцяло нов филтърно-сушилен цех за стоков каолин. Проектът е на стойност 7,5 млн. евро и осигурява производствен капацитет от 90 хил. тона обогатен каолин годишно. Новата производствена мощност ще замести действащия до момента цех, като запазва класическата технология – утаяване, филтруване и сушене на каолиновата суровина, но включва редица иновативни технологични решения и енергоспестяващо оборудване от последно поколение:

  • За първи път в областта на обогатяването на каолиновите минерали се използва ултра високоефективен компресиран ламелен сгъстител за утаяване на каолиновите частици. Досега такъв тип не е използван никъде по света и „Каолин“ ЕАД е пионер във внедряването му от областта на очистване на отпадни води в областта на индустриалното обогатяване;
  • Филтър пресите са мембранен тип, с функция за автоматично шейкинг разтоварване. Процесът е напълно автоматизиран както по отношение на зареждане така и на разтоварване на каолиновия кейк, с възможност за настройване на процеса във всичките му аспекти като време и желани параметри;
  • Сушилнята е с изключително малка сушилна площ от 2,75 mи производителност от 12,5 t/h. До момента същата производителност е постигана чрез 2 броя сушилни.

Приложените иновации могат да се окачествят като симбиоза между оптимизиране на ресурсите и опазването на околната среда и редуциране на преките емисии на CO2, отделени в атмосферата от потреблението на енергия:

  1. Необходимата ел. енергия за производството и природния газ, използван в новия вид сушилня, са оптимизирани максимално за тон произведен продукт.
  2. Иновативният ламелен сгъстител способства за максимално извличане на полезната фракция от каолиновата суспензия, респективно значително намалява количеството технологичен отпадък от процеса.

Реализацията на новия филтърно-сушилен цех е поредната проява на отговорна грижа към околната среда и хората в германската група Кварцверке ГмбХ, част от която е „Каолин“ ЕАД.  При техническото оборудване на производствените обекти и при изграждането на производствените процеси енергийната ефективност, намаляването на парниковите газове, процесите по рециклиране и намаляването на отпадъците се оптимизират непрекъснато. Енергийната и суровинна ефективност са централните изисквания към съоръженията и процесите, които се внедряват.