Над 50 компании с отличия в Националния конкурс „Най-зелените компании в България“

14.05.2021

За 11-та поредна година b2b Media предизвика бизнеси и организации, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и инициират действия и каузи за по-здравословна среда, да покажат своите постижения. В рамките на конкурса „Най-зелените компании в България“, по-известен като Зелените Оскар-и, кандидатите подаваха своите предложения в няколко основни и допълнителни категории, а експертно жури разгледа подадените номинации и безпристрастно отся онези от тях, които отговаряха на зададените критерии за участие.

Победителите в отделните категории бяха отличени на живо на официална церемония, която се състоя на 14 май и която бе открита с видео обръщение от Президента на Република България, г-н Румен Радев.

Повече от 50  компании получиха отличия за своите „зелена“ дейности през 2020 г., което показва, че дори и в година на пандемия, постигането на „зелени“ цели и следването на „зелени“ корпоративни стратегии не е пренебрегнато. 

 Изключително признание за КАОЛИН ЕАД бяха двете отличия, отредени за изграждането на Филтърно-сушилен цех 3 във Фабрика Ветово. Проектът беше отличен с 1-во място в категорията „Най-зелена технология“ и с 3-то място в категорията „Най-зелена инвестиция“.

Повече за конкурса може да прочетете ТУК: “Най-зелените компании в България”

В края на 2020 година в най-голямата фабрика на КАОЛИН ЕАД – Обогатителна фабрика Ветово, беше въведен в експлоатация изцяло нов филтърно-сушилен цех за стоков каолин. Проектът е на стойност 7,5 млн. евро и осигурява производствен капацитет от 90 хил. тона обогатен каолин годишно. Новата производствена мощност ще замести действащия до момента цех, като запазва класическата технология – утаяване, филтруване и сушене на каолиновата суровина, но включва редица иновативни технологични решения и енергоспестяващо оборудване от последно поколение:

  • За първи път в областта на обогатяването на каолиновите минерали се използва ултра високоефективен компресиран ламелен сгъстител за утаяване на каолиновите частици. Досега такъв тип не е използван никъде по света и „Каолин“ ЕАД е пионер във внедряването му от областта на очистване на отпадни води в областта на индустриалното обогатяване;
  • Филтър пресите са мембранен тип, с функция за автоматично шейкинг разтоварване. Процесът е напълно автоматизиран както по отношение на зареждане така и на разтоварване на каолиновия кейк, с възможност за настройване на процеса във всичките му аспекти като време и желани параметри;
  • Сушилнята е с изключително малка сушилна площ от 2,75 m2 и производителност от 12,5 t/h. До момента същата производителност е постигана чрез 2 броя сушилни с площ 200 m2.

Приложените иновации могат да се окачествят като симбиоза между оптимизиране на ресурсите и опазването на околната среда и редуциране на преките емисии на CO2, отделени в атмосферата от потреблението на енергия:

  1. Необходимата ел. енергия за производството на 1 тон каолин е снижена от 37 kW/t на 19 kW/t, което е намаление с около 48,65% за тон продукт.
  2. Природният газ, използван в новия вид сушилня, е 19 m3/t спрямо досегашните 35 m3/t, което е намаление с около 45% за тон произведен продукт.
  3. Иновативният ламелен сгъстител способства за максимално извличане на полезната фракция от каолиновата суспензия, респективно значително намалява количеството технологичен отпадък от процеса.

Реализацията на новия филтърно-сушилен цех е поредната проява на отговорна грижа към околната среда и хората в германската група Кварцверке ГмбХ, част от която е „Каолин“ ЕАД.  При техническото оборудване на производствените обекти и при изграждането на производствените процеси енергийната ефективност, намаляването на парниковите газове, процесите по рециклиране и намаляването на отпадъците се оптимизират непрекъснато. Енергийната и суровинна ефективност са централните изисквания към съоръженията и процесите, които се внедряват.