Първо място за КАОЛИН в надпреварата на b2b за зелените Оскари-и

01.10.2020

Първо място в категория „Зелени инвестции“ в юбилейното, десето поред издание на конкурса „Най-зелените компании на България“, организиран от b2b Media и познат като Зелените Оскар-и, грабна КАОЛИН. Надпреварата беше оспорвана, но проектът ни за подмяна на стария филтър на ротационната пещ в Обогатителна фабрика Ветово с напълно нов електростатичен филтър бе оценен подобаващо от авторитетното жури на конкурса и пребори конкуренцията на компании като „Захарни заводи“ АД и „Монбат Груп“, които се класираха със свои зелени инвестиционни проекти съответно на трето и на второ място в същата категория.

Повече за самия конкурс, за категориите, номинациите и призовете, както и снимки, можете да намерите тук:

https://green.b2bmedia.bg/

Проектът за монтаж на нов електростатичен филтър към ротационната пещ във Фабрика Ветово е един от най-значимите инвестиционни проекти на дружеството през 2019 – 2020 година – не само от гледна точка на неговото финансово изражение, което възлиза на около 1,6 милиона евро, но и особено по отношение на усилията, които КАОЛИН полага, за да гарантира възможно най-ниско ресурсно потребление и съответно минимално вредно въздействие от дейността си върху околната среда, тъй като основната задача на електростатичния филтър е пречистване на отработените газове на ротационната пещ от генерирания прах при производството на шамот или калциниран каолин. С монтажа на електростатичния филтър, общата пречиствателна ефективност на процеса е 99.967 % и гарантира десетократно по ниски стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух от нормативно определените 50 mg/Nm3. Пречистването се извършва чрез подаване на високо електрическо напрежение и използване на т. н. „корона ефект“.

Новият напълно автоматизиран електростатичен филтър е изработен от швейцарската фирма „ELEX” AG, в сътрудничество с немската „Thyssenkrupp” AG. Електрофилтърът е от най-висок клас, съответстващ на най-добрите налични практики и ноу-хау. Освен това, енергийното потребление на новия филтър е редуцирано с над  8% – още един принос към опазването на околната среда.

Подравления за проектния екип!