„Ветово – участък IV запад“ приюти скулптура на българска художничка

27.09.2018

 Първата среща с публиката беше в курортното селище Варвара от 1 до 25 септември, откъдето след няколко седмици престой над морската шир, скулптурата продължава своя път към Северна България, за да се изправи сред футуристичните скални форми на „Кариера Ветово – участък IV запад“. Взаимодействието на скулптурата с необичайния природно-промишлен пейзаж създава една впечатляваща сюрреалистична картина, която може свободно да бъде видяна и съпреживяна от 27 септември до 19 октомври.

Домакин, съмишленик и партньор на тази необичайна точка от пътуването на „Прегръдката“ е „Каолин“ ЕАД.

„Прегръдката“ е монументална бронзова скулптура, създадена през 2018 година, като нейната създателка Ода Жон развива като пътуващ арт проект из страната. Творбата представлява авторското виждане за пиетата – символ на безкрайната майчина обич, като излиза извън тази конотация на любовта, извисявайки чувството над всички различия, религии, идеологии, над мимолетното, временното о мимолетното… Пътуването на „Прегръдката“ е търсене на различни по характер новосъздадени ситуации, които извън времето, мястото и натоварени със силна енергия, превръщат експозициите в отделни арт произведения.

„Прегръдката“ ще завърши одисеята си в градината на двореца „Врана“ през декември, като преди това ще посети още две локации в страната, сред които и прочутата „Вазова пътека“ в района на гр. Своге. Ода Жон и кураторът на пътуващата скулптура – Христина Бобокова – споделиха, че „интимността на този проект е вдъхновена от синергията на изкуството и природата“. „Моето желание е тази скулптура, създадена с тази идея с много обич и от цялата ми душа, да пътува из България. И там, където намери своето място, да не е затворена, а да вижда небето. Да живее между земята и небето“, представи идеята си по време на откриването на събитието самата художничка Ода Жон.

Повече информация за пътуването и локациите за среща с „Прегръдката“, може да се открият на официалния Инстаграм профил на скулптурата: www.instagram.com/the_caress_project, както и на официалния сайт на проекта:

https://www.thecaress.net/

Първата голяма ретроспективна изложба на Ода в България, наречена „Сърцевина“, ще се открие на 22 ноември в Национална художествена галерия.