Отвори врати обновената фабрика в Долна Бела река в Сърбия

22.06.2016

На 22 юни 2016 г. официално бе открита модернизираната фабрика „Belorečki peščar“ в Долна Бела Река близо до Бор в Сърбия, като по този начин бе отбелязана петата годишнина от приватизацията на фабриката и приключването на първата фаза от инвестиционния проект на германската компания Quarzwerke в компанията „Юго-Каолин“.

По време на церемонията по откриването на обновената фабрика беше обявено, че от 2011 г., когато заводът „Belorečki peščar“ е приватизиран, са инвестирани 4 милиона евро за модернизация, рационализация и оптимизация на технологичните процеси.

„Дадохме на тази компания втори шанс с всичко, което сме направили до днес. Най-важното е, че сега тя стои на собствените си крака и служителите и могат да са спокойни, че имат сигурно работно място“, това каза управляващият съдружник на „Кварцверке“, г-н Роберт Линдеман-Берк.

 

Директорът на компанията „Юго-Каолин“, която е част от „Кварцверке Групе“, Небойша Илинчич, каза, че целите на предприятието са предлагане на по-конкурентна оферта на пазара и отваряне на нови перспективи за продажба на кварцов пясък.

„Целта ни е да се превърнем във всепризнат производител на качествени продукти и да отворим врати за други фирми в Сърбия, които използват кварцов пясък в производството си, като например стъкларски заводи, леярски фирми и производители на строителни материали“, каза той.

През 2013 г. германската компания „Кварцверке“ стана мажоритарен собственик на българската „Каолин“ АД – един от най-големите производители на индустриални минерали в Югоизточна Европа, която е собственик на сръбската „Юго-Каолин“. В групата „Кварцверке“ влизат още сръбските компании „Kopovi Ub“ и „Srbokvarc“ близо до Зайчар.

В напълно автоматизираната фабрика „Belorečki peščar“ са заети 54 работници.

Приватизацията на фабриката е струвала 800 милиона динара.

Според геоложките данни запасите от висококачествен кварцов пясък в района са достатъчни за следващите сто години.

Управляващият съдружник на Кварцверке, г-н Линдеман-Берк

Управляващият съдружник на германската „Кварцверке“ на откриването на обновената фабрика в Долна Бела река

 

Г-н Линдеман-Берк лично показа на гостите обновената фабрика

 

Обиколка на фабриката, водена от директора Небойша Илинчич