КАОЛИН на 100 години, в последните 10 от тях германските собственици инвестират всеки цент обратно

01.06.2023

100 години “Каолин”! Голям ден. В този век влизат постиженията на много поколения, белязани от предприемчивост, смелост, усърдие, желание да се случи нещо. Така откри празника на най-старото минно предприятие у нас Роберт Линдеман-Берк, управляващ съдружник във фирмата майка “Кварцверке” и председател на надзорния съвет на “Каолин”. Празникът беше двоен, освен вековния юбилей на българската компания се навършват и 10 години, откакто семейната германска компания влиза като собственик.

Имаме много цели за постигане, но сме пристигнали на правилното място. България е прекрасна страна, сърдечността, с която ни посрещнаха, ни въодушеви. Но нека не се заблуждаваме,

България е и страна, в която

никога не получаваш нищо даром,

каза още Линдеман-Берк и добави: Трябваше да прескочим много препятствия, понякога ни налягаха съмнения. Фактът, че сме тук, се дължи на вас, на хората, които ни помогнаха в този трънлив път.

За да бъдат на празника за 100-годишнината на “Каолин”, дойдоха президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов, енергийният зам.-министър Еленко Божков, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, много депутати от всички парламентарни групи, лидерът на КНСБ Пламен Димитров. А за да бъде със своите сънародници, на честването бе и посланикът на Германия у нас Ирене Планк.

Тук бяха и приятелите от Българската минно-геоложка камара - почетният ѝ председател проф. дтн Николай Вълканов и новият ѝ председател Драгомир Драганов, както и колеги от бранша на добивната индустрия. Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара също поздрави компанията, която е част от германските инвестиции в България.

Гости бяха и клиенти на “Каолин”, “големи индустриални предприятия, които са били с нас и в трудни моменти”, подчерта Линдеман-Берк.

Но като че ли най-почетният гост беше Ваня Атанасова, дъщеря на един от основателите на “Каолин” - Кръстьо Атанасов.

Това даде повод на Линдеман-Берк да се върне 100 г. назад, когато двамата братя Кръстьо и Борис Атанасови

откриват, почти като в роман на

Джек Лондон, бялото злато

на Добруджа - кварцовия пясък и каолина. Така на 6 май 1923 г. учредяват фирмата. С нея младите и смели мъже дават началото на каолиновата промишленост в България.

Сегашният собственик направи аналогия със своя прадядо, който пък през 1905 г. започнал в Германия разработката на находища на каолин, които се знаели от римско време.

Линдеман-Берк се върна и към 2013 г., когато компанията придобива “Каолин”: От 2013 г. реинвестирахме всеки спечелен цент в предприятието. И нещо, което много ми е на сърце, е центърът за дуално обучение във Ветово. Вчера отново броихме колко души са завършили този център, те са вече около 200 млади хора, които получиха чудесен старт в професионалния си живот.

Именно дуалното обучение е отговорът на въпроса защо важен гост на юбилея бе и министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов.

Те са инвестирали 1 млн. лв. През 2016 г. имат 13 ученици, сега са 95 в 12-и клас. От 8-и до 12 -и клас те учат и стажуват, работят. Във Варна има много неща, но във Ветово, Русенско, да направиш няколко професионални паралелки и хората да виждат, че децата им имат умения и си намират работа, е друго нещо. Това е добър пример за развитие на дуалното обучение, с грижа за децата, коментира министърът пред “24 часа”.

В днешните времена не е никак лесно да се говори за бъдещето, защото сме изложени на най-различни външни влияния, които не можехме да предвидим. Ще назова само някои от тях: войната между Русия и Украйна доведе до значителни колебания в цените на електроенергията и големи геополитически размествания, отбеляза д-р Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на “Каолин”. Той допусна, че следващите му думи няма да се харесат на съдружниците, които може би искат все някога да си получат дивидентите.

Това, което сме направили, е само една от първите крачки. Искаме да растем тук, в България, искаме да продължим да инвестираме тук, увери той и набеляза приоритетите:

- да гарантираме сигурността на суровините;

- реализация на проекта ни в Дулово (той предвижда

разработка на две находища и завод и най-голямата единична инвестиция в историята на “Кварцверке”);

- инвестиции във възобновяема енергия, първата стъпка е направена с фотоволтаичния парк във Ветово.

- инвестиции в образованието на младите хора, в нашите бъдещи работници и служители.

В едно отношение няма да се променим, ще останем каквито сме, смятаме, че сме стълб на обществото. Нашата задача е много повече от това да плащаме заплати. Там, където работим, искаме да създадем хубава, приятна за живот на нашите работници, техните семейства, пък и за всички останали среда, каза още главният изпълнителен директор и благодари на съдружниците, които са дали възможност за това уникално развитие през последните 10 г.

Д-р Волф Харлфингер начерта и път за декарбонизация на производството, както и прехода към кръгова икономика.

Почетният председател на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов поздрави колегите си с юбилея, и каза, че “Каолин” е може би най-старата компания у нас, но е намерила и правилния инвеститор, който да я развива. От името на камарата Вълканов подари на компанията реплика на съд от Панагюрското съкровище.

Германският посланик Ирене Планк пък поздрави “Каолин”, че са пренесли модела на дуалното обучение от Германия в училището във Ветово. Тъй като районите, в които са находищата на “Каолин”, са със смесено население - и с български граждани от турски произход, тя говори и за равнопоставеността, която е важна за Германия.

Посланичката каза още, че следи внимателно какъв въглероден отпечатък оставят германските инвеститори в България и поздрави “Каолин”

за изграждането на соларния парк и за стъпките за декарбонизация

Тържеството уважи и епископ Тихон.

Едно от най-вълнуващите преживявания на вечерта в четвъртък бяха изпълненията на пианото на близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови. Талантът им е безспорен, но има още една причина младежите да се впишат напълно естествено в тържеството - майка им е от Каолиново и работи в предприятието.

А голямата звезда на вечерта се появи накрая - купонът завърши с любими песни на Васил Найденов.

в. 24 часа

“Каолин” на 100 години, в последните 10 от тях германските собственици инвестират всеки цент обратно (24chasa.bg)