Съобщение от г-н Роберт Линдеман-Берк до всички служители от групата Кварцверке

10.04.2020

Скъпи колежки и колеги! 

Корона-пандемията няма да бъде краят на света, макар, че този свят в момента бива сериозно разтърсен. Много от нещата, които да вчера приемахме като разбиращи се от само себе си, днес са поставени под въпрос:

  • социалните ни контакти са подложени на тежко изпитание, което се простира до там, че временно не можем да посещаваме нашите възрастни и болни, заради тяхната защита,
  • детските градини и училищата са затворени, което създава големи проблеми на семействата с деца,
  • затворени са кафетата и ресторантите
  • а заслужената великденска почивка е помрачена от ограничения за пътуване.

Независимо, че броят на заразените намалява, може да стане и по-зле. 

В нашият свят на „разделение на труда“ вирусът ни удари на най-уязвимото място: глобалното „аутсорсване“ на предпазни маски, облекла, средства за дезинфекция и лекарства е само върхът на айсберга. Общественият живот е в състояние на самоналожен шоков ступор, а индустриалното производство в Германия и в Европа бележи забележим спад.

Пиша Ви, защото искам накратко да Ви информирам за последиците от корона-пандемията за нашето предприятие.

  1. Най-важното е да направим всичко, което е по силите ни, за да останем здрави. Заради това предприехме различни мерки в нашите фабрики и администрации, които трябва да държат риска от инфекции много нисък. Най-главното, което най-много ни тежи, е да спазваме необходимата дистанция. Мерките за хигиена са друг много важен елемент.
  1. Наред с това е важно да ограничим колкото се може повече икономическите последици за работните места и за предприятието. Само в Германия четирите големи производители на автомобили Daimler, BMW, VW и Ford спряха работа на заводи за много седмици, в резултат на което досега 80 от наши клиенти от леярския бранш и три големи флотационни вани ги последваха с „временни прекъсвания на производството“. Керамичната промишленост обяви по време на Великденските празници многоседмични спирания на работа, а рецесията няма да се отрази добре и на и без това твърде пострадалата хартиена промишленост. В някои провинции на южна Германия и Австрия междувременно бяха затворени строителните борси. Ежедневно получаваме списъци от нашите застрахователи, които отказват да продължават да гарантират вземанията ни от определени клиенти. Подобни развития наблюдаваме и в поделенията ни в чужбина.

Най-големият проблем при това е, че никой не може да каже колко дълго пандемията ще продължава да парализира стопанския живот. Едно е ясно: колкото повече продължава застоят, толкова по-тежки ще са неговите последици за цялата икономика.

Не мога да изключа, че в тези тежки времена (временно) ще се наложи да затегнем колана. Не мога да изключа, че пред нас лежи период на суша, дори го очаквам. Възможно е ситуативно да трябва да изтърпим фази на работа при намалено работно време. Но съм убеден, че ако сме сплотени и се изправим решително срещу кризата, ние имаме всички необходими предпоставки да сме я преодолели в рамките на една година.

Рамковите ни условия са добри: като семейно предприятие ние и във времената, в които парите бяха евтини, запазихме мяра. В нашите кризисни сценарии са предвидени тежки ограничения и значителни финансови натоварвания, но не и екзистенциална заплаха. Разбира се трябва сериозно да намалим всички разходи, да отложим много инвестиции, но във финансово отношение стоим много стабилно и освен това значително разширихме възможностите ни за финансово маневриране, по адекватен спрямо кризата начин.

Скъпи колежки и колеги, благодаря Ви, че в тази напрегната за всички нас ситуация с решителност и отговорност давате своя принос за това, вирусът да бъде държан в ъгъла и да бъдат ограничени икономическите последствия.

Останете здрави!

Със сърдечен миньорски поздрав!

Роберт Линдеман-Берк