Община Дулово се готви за бъдещия каолинов завод

30.08.2017

Нетрадиционна среща се състоя днес в Дулово между ръководството на Кварцверке ГмбХ, немската компания, която през 2013 г. придоби „Каолин“ ЕАД, и кмета, общинския съвет и представители на местната администрация. Срещата се проведе под формата на градинско парти, организирано от „Кварцверке“ на територията на бившия Фуражен завод в града, закупен от немската компания за нуждите на изграждането на съвременен завод за преработка на каолин и кварцов пясък. В двора на завода, пред изоставените от години постройки, Роберт Линдеман-Берк се обърна към представителите на местната власт с думите: „Моля ви добре да запомните как изглежда днес това място. И ви моля след една година да дойдете пак, за да видите какви промени ще са настъпили в него.“ Собственикът на „Каолин“ увери общинарите на Дулово, че проектът за изграждане на завод за преработка на каолин в техния град е абсолютен приоритет за дружеството и, че няма да бъдат жалени средства и ресурси, за да бъде той най-модерното съоръжение от този тип в България.

Проектът за разработване на каолиновите находища в община Дулово се бави от десетилетия, като беше обект на тежки съдебни спорове, спечелени в крайна сметка от немската компания. Новият собственик на „Каолин“ ЕАД е твърдо решен работта в Дулово да започне. Още през миналата година Роберт Линдеман обеща инвестиции в България на обща стойност от 100 милиона лева, като повече от половината от тях са предвидени именно за новата мощност в Дулово. В приветствията си кметът на града д-р Юксел Ахмед и председателят на общинския съвет Сезгин Галиб заявиха готовността на местната власт всячески да подкрепи инвестиционното намерение и гарантираха, че доколкото зависи от общината проектът няма да срещне каквито и да е затруднения на местно ниво.

В Дулово, което страда от последствията на деиндустриализацията и силната емиграция на населението в чужбина, стартът на разработването на каолиновите находища и изграждането на завод се очаква с огромно нетърпение и се разглежда като шанс за едно ново начало за възстановяването на местната икономика. От „Кварцверке“ се ангажират още сега да започнат обучение на хора от Дулово, които да бъдат подготвени да поемат управлението на завода веднага след прерязването на лентата. На въпросите на общински съветници по отношение на екологията Роберт Линдеман каза: „Знам, че каквото и да ви разказвам за нашето отношение към природата няма да ми повярвате. Затова ви каня да посетите който и да е от нашите двадесет завода в Германия, Полша, Чехия, Русия, Австрия. Със сигурност немското законодателство за опазване на околната среда не е по-малко строго от българското. Заклевам ви се, че тук ще е като в Германия!“

Ако всички административни процедури се движат безпроблемно и не бъдат създавани нови изкуствени пречки пред немския инвеститор се очаква първата копка за завода в Дулово да бъде направена още през следващата година и той да заработи през октомври 2020 г.