КАОЛИН дари 700 тона пясък за Международния фестивал на пясъчните фигури в Русе

03.07.2017

Алея на световни изобретения, сътворени от пясък, бе изградена на кея в Русе. Тя представя творбите на десет скулптора от осем страни, които в продължение на седмица работиха по темата „Световни изобретения и иновации“. Фигурите, високи по 3 метра, са изработени от 700 тона пясък, дарени за пореден път от Каолин ЕАД специално за събитието.

Рейчъл Стъбс от Великобритания е нарекла творбата си „Търсенето на Левитан“ и показва компас, а украинката Маргерита Теллалим представя микроскопа под името „Невидимият свят на Льовенхук“.

Българинът Огнян Читаков е избрал телефона в „Общуването на Бел“, докато италианецът Леонардо Уголини прави колело под названието „Движение на времето“. Мариел Хийселс от Холандия е решила да надникне в мозъка на изобретателя, докато създава нещо ново. Фергюс Мулвани от Ирландия е автор на „Математиката – езикът на природата“, а Бобисан Атисо от Того е влюбен в музиката и е нарекъл работата си „Вселената пулсира с честотата на Моцарт“.

Руслан Коровков от Русия е направил „Сънят на Менделеев“, а Ирина Тафлевская от Украйна смята писмеността за най-важното изобретение. „Интернет в материален пясъчен образ“ е абстрактната творба на Светлозар Лисичков.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов награди лауреатите в третото издание на Международен фестивал на пясъчните скулптури Русе 2017 и откри Алеята на световните изобретения от пясък и благодари на всички скулптори за прекрасните творби. На сцеремонията по награждаването присъстваха още зам.-кметът по европейско развитие – д-р Страхил Карапчански, зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост - Даниела Шилкова, изпълнителният директор на "Каолин" Димитър Ангелов, както и спонсори, русенци и гости на града.